Επειδή ήθελα να αλλάξω τα ελατήρια των πίσω αμορτισέρ (έβαλα τα original αντί των κοντών TEIN) διάβασα στο service manual τη διαδικασία εγκατάστασης των ελατηρίων-αμορτισέρ και διαπίστωσα ότι το σχέδιο που δίνει η Toyota για υπολογισμό της γωνίας - μεταξύ της Πάνω Βάσης Αμορτισέρ με την Κάτω Βάση Αμορτισέρ - δεν είναι πρακτικό. Συγκεκριμένα δείχνει το εξής σχέδιο:
Η γωνία 42,6 μοίρες, που δείχνει, δεν μπορεί να μετρηθεί εύκολα. Για αυτό έφτιαξα στο AutoCAD ένα σχέδιο που δείχνει τη γωνία της βίδας της κάτω βάσης του αμορτισέρ, σε σχέση με την πάνω βάση, η οποία πιστεύω ότι είναι πολύ πρακτικότερη. Μπορείτε να εκτυπώσετε τα σχέδια σε Α3 σελίδα, να τα κολλήσετε σε χαρτόνι και στη συνέχεια στο πάτωμα. Πάνω θα βάλετε το αμορτισέρ με το συμπιεσμένο ελατήριο (δείτε στο τέλος ένα εργαλείο, ίδιο με αυτό που συνιστά η Toyota, για συμπίεση των ελατηρίων, που ταιριάζει σε πάρα πολλά αυτοκίνητα). Στην κάτω βάση του αμορτισέρ μπορείτε να βάλετε αντί της βίδας μια μακριά ντίζα ίδιας διαμέτρου, για να βλέπετε καλύτερα τη γωνία. Τα δικά μου σχέδια:
![]() |
Δεξί: Γωνία Άξονα Βίδας Κάτω Βάσης Αμορτισέρ με Πάνω Βάση = 18,2 μοίρες |
![]() |
Αριστερό: Γωνία Άξονα Βίδας Κάτω Βάσης Αμορτισέρ με Πάνω Βάση = 18,2 μοίρες |
Η σωστή γωνία κάτω βάσης με την πάνω βάση παίζει μεγάλο ρόλο, γιατί πρώτον αν γίνει λάθος δεν μπαίνει και δεύτερον γιατί αν έχετε μικρή διαφορά, αλλά παρόλα αυτά καταφέρετε να το τοποθετήσετε, μπορεί να αλλάξετε τη γεωμετρία της ανάρτησης ή να φορτίσετε το ελατήριο με δυνάμεις όχι μόνο συμπίεσης αλλά και περιστροφής.
Το εργαλείο συμπίεσης ελατηρίων:
![]() |
Kraft & Dele Σετ Εξωλκείς για Ελατήρια Αμορτισέρ |
Το οποίο είναι πολύ βολικό, γιατί έχει μόνο μια ντίζα που βιδώνεις για τη συμπίεση του ελατηρίου: